I denne artikkelen skal vi gjennomgå hvilken sponavsug er best i test ifølge vårt testpanel!
Best i test sponavsug
Dersom du noen gang har saget, boret eller slipt i verkstedet ditt, vet du at det dannes mye spon og støv som legger seg overalt, og det kan være veldig irriterende og vanskelig å fjerne alt. I vår sponavsugstest skal vi gå gjennom hva du bør tenke på før du bestemmer deg for hvilken maskin du skal kjøpe.
På førsteplass, og dermed den beste sponavsugen, finner vi Metabo Spa 1200. Den har stor kapasitet i beholderen og er svært kraftig. Prisen på denne sponavsugen er relativt lav i forhold til mange konkurrenter, til tross for at den er en så god maskin. Derfor er Metabo Spa 1200 vinneren i vår test.
Markedets tre beste sponavsug for hobbybrukere og profesjonelle
Vi har testet og sammenlignet de tre beste sponavsugene, slik at du skal ha de beste forutsetningene for et rent og sikkert prosjekt.
1. Vinner og best i test ble sponavsug fra Metabo Spa 1200
Fordeler
- Stor beholder
- Filtrerer bort 99% av støv og spon
Ulemper
- Kun tilgjengelig i én farge
Spesifikasjoner
- Maksimalt vakuum 1730 Pa
- Maksimal luftstrøm 1010 m³/t
- Filterflate 1,1 m²
- Slangekoblingsdiameter 100 mm
- Spånsekkens volum 90 liter
- Nominell effekt 0,75 kW
- Mål 882 x 562 x 1671 mm
- Vekt 24 kg
Mer om Metabo Spa 1200
Vinneren og best i test av sponavsug er Metabo Spa 1200. Dette sponavsuget har en effekt på 0,55 kW og leveres med en beholderstørrelse på hele 65 liter, noe som gjør at du kan bruke det over lengre tid uten å tømme posen. Det kan brukes med både stasjonære og halvstasjonære trebearbeidingsmaskiner.
Filtermaterialet på dette sponavsuget er klassifisert som L-klasse, noe som betyr at det fjerner 99% av all støv som dannes når du jobber med tre. Denne støvet kan være skadelig å puste inn for mye av. Den har også integrert jording som gir beskyttelse mot elektrostatisk oppladning.
Med hjelp av sine solide hjul og stabile understell kan du raskt flytte sponavsuget til en annen arbeidsplass i verkstedet. Sammen med Metabo Spa 1200 får du også en sugeslange på 100 x 2500 millimeter, en filterpose i nålefilt og en stykke spånsekk. Vi kan varmt anbefale dette sponavsuget som både presterte veldig godt i våre tester og har en rimelig pris.
2. På andreplass kommer sponavsug fra Metabo SPA 1702 W
Fordeler
- Fungerer med alle trebearbeidingsmaskiner
- Slag følger med
Ulemper
- Høy pris
Spesifikasjoner
- Maksimalt vakuum 1730 Pa
- Maksimal luftstrøm 1010 m³/t
- Filterflate 1,1 m²
- Slangekoblingsdiameter 100 mm
- Spånsekkens volum 90 liter
- Nominell effekt 0,75 kW
- Mål 882 x 562 x 1671 mm
- Vekt 24 kg
Mer om Metabo SPA 1702 W
På andre plass i vår sponavsugtest, men først blant premiumproduktene, finner vi Metabo SPA 1702 W. Dette sponavsuget har en effekt på 0,75 kW og leveres med en ekstremt stor beholder på hele 90 liter. Hvis du bruker dette sponavsuget, vil du definitivt kunne arbeide uten avbrudd i lang tid før det er nødvendig å tømme beholderen for spon og støv.
Metabo SPA 1702 W kan brukes med både halvstasjonære og helstasjonære trebearbeidingsmaskiner. Også denne maskinen leveres med L-klassifisert filtermateriale som filtrerer bort 99% av all støv som oppstår under arbeidet. Den har solide hjul og en stabil understell, så du vil ikke ha problemer med å flytte rundt dette sponavsuget i verkstedet.
Slangen som følger med, er 100 x 2500 millimeter, slik at den når ganske langt. Du slipper altså å flytte den rundt hele tiden. Du får også en filterpose i nålefilt samt en sponsekk der all støvet samles. Denne maskinen er veldig bra, men litt vel dyr for en hobby-snekker. Den fungerer perfekt på en arbeidsplass der den er nødvendig daglig.
3. På tredjeplass kommer sponavsug fra Makita DVC350Z
Fordeler
- 3,3 kubikkmeter per minutt
- Skulderrem inkludert
Ulemper
- Batteri er ikke inkludert i prisen
Spesifikasjoner
- Kapasitet 3 liter
- Maksimal luftinntak 3,3 m³/min
- Driftstid (maks/min) ca. 10-20 min
- Batterispenning 18 V
- Vekt 2,1 kg
- Mål (LxBxH) 403 x 195 x 226 mm
Mer om Makita DVC350Z
På tredjeplass, men først blant de bærbare sponavsuget, finner vi Makita DVC350Z. En svært hendig 18V maskin som du kan bære med deg overalt, og den veier bare 2,1 kilo. Du får med en skulderrem for enklere transport.
Luftinntaket er hele 3,3 kubikkmeter per minutt, og maksimal brukstid er cirka 20 minutter. Denne maskinen kan også kobles direkte til et annet verktøy, noe som gjør den svært allsidig. Dessverre er ikke batteri og lader inkludert, noe som er en ulempe ifølge oss.
Maskinens kapasitet kan justeres med en brukstid på 10-20 minutter. Hvis du ikke trenger en stor maskin som både koster mer og tar opp mer plass i verkstedet, er dette den rette sponavsuget for deg. Den tar opp svært lite plass, og du vil knapt legge merke til at du har den med deg.
Kjøpeguide når du skal kjøpe en sponavsuger fra vår best i test – anmeldelse
Det er mange ting du må tenke på før du bestemmer deg for hvilken sponavsuger du skal investere i. Noen mindre funksjoner, men som kan være viktige, inkluderer: sugekraft, størrelse, hvilken type filter den bruker, ledningslengde og hvilke tilbehør du får med maskinen.
Deretter har vi de mer viktige funksjonene som du må være oppmerksom på, som maskinens kapasitet. Har den hjul eller ikke? Hva er lydnivået på maskinen under bruk? Har sponavsugeren justerbar hastighet som du kan sette selv, eller har den bare én effekt? Og sist, men ikke minst, prisen.
Kapasitet
Hvor mye kapasitet en sponavsuger trenger å håndtere, avhenger helt av hva den skal brukes til. Hvis du for eksempel skal bruke den hjemme i hobbyverkstedet ditt, vil du ikke trenge en sponavsuger med høy kapasitet. Det kan være bedre å kjøpe en mindre maskin for å spare penger.
Å ha stor kapasitet på beholderen som samler opp all støv er bra hvis den skal brukes daglig. Da slipper du å tømme maskinen hele tiden og kan jobbe over lengre perioder uten avbrudd. Dette sparer deg ikke bare tid, men også penger på lang sikt.

Hjul og lydnivå
Noen sponavsugere leveres med hjul, mens andre ikke gjør det. De uten hjul er vanligvis ment å stå stasjonært. Lyden maskinen produserer varierer avhengig av kvalitet og styrke. Det er helt opp til deg hva du foretrekker. Hvis du ikke har noe imot lyden, trenger du ikke bry deg om det.
En sponavsuger med hjul er enkel å flytte rundt i verkstedet uten at du må bære for mye vekt, noe som er bedre for ryggen. I et hobbyverksted er det perfekt å ha en bærbar sponavsuger som du enkelt kan ta med deg. Hvis du ikke bruker hørselsvern, kan maskinens lyd spille en stor rolle, da det kan påvirke hørselen din negativt.
Justerbar hastighet
Noen sponavsugere leveres med justerbar hastighet der du manuelt kan justere sugekraften i slangen. Hvis du har en bærbar maskin med batteri, er det bra å kunne justere hastigheten slik at maskinen kan vare lenger.
Med variabel hastighet kan du justere sugekraften avhengig av hvor mye materiale den skal suge opp. For eksempel, hvis du kapper mange planker, vil det bli mye spon og støv, og da er det bra å øke hastigheten slik at maskinen kan samle alt.
Pris
Det finnes utrolig mange maskiner fra ulike produsenter i ulike prisklasser på markedet. Her gjelder det å vurdere hvor mye maskinen trenger å takle, og deretter kjøpe en maskin i henhold til formålet. Å kjøpe en altfor dyr maskin med for mye kapasitet er bortkastet penger og er ikke noe vi ville anbefale deg å gjøre.
Kjøp heller den maskinen som kan håndtere det den er ment for. På denne måten får du valuta for pengene. I et hobbyverksted trenger du for eksempel ikke en sponavsuger som er beregnet for store maskiner som brukes i en industriell verksted. Tenk derfor alltid på hva du skal bruke sponavsugeren til før du bestemmer deg for hvilken du skal kjøpe.
Sponavsug – Oppsummering
En sponavsuger er utrolig nyttig å bruke for å redusere spon og støv når du jobber med tre. Uten noe som suger det opp, må du bruke mye tid på å rengjøre verkstedet fra all spon og støv som dannes når du kapper eller sliper tre. Hvis du har noen spørsmål, kan du legge igjen en kommentar i feltet nedenfor.
Vanlige spørsmål om sponavsugere
En sponavsuger er en maskin som suger opp det meste av spon og støv som dannes når du jobber med tre. Uten en sponavsuger må du bruke mye tid på å rydde opp.
En sponavsuger brukes med fordel når du jobber med tre, som ved kapping, boring og sliping. Støvet som dannes er veldig fint og vil legge seg som et lag over alt hvis du ikke bruker noe som suger opp støvet.
Det er mulig å bruke en støvsuger, men du må regne med at den kan bli ødelagt fordi den ikke er konstruert for å håndtere så fint slipstøv i de mengdene som oppstår når du jobber med tre.
Referanser

Vi vurderer og sammenligner tusenvis av produkter for deg.