Beste Sponavsug for Pro og Hobby (Best i Test 2024)

I denne artikkelen skal vi gjennomgå hvilken sponavsug er best i test ifølge vårt testpanel!

Dersom du noen gang har saget, boret eller slipt i verkstedet ditt, vet du at det dannes mye spon og støv som legger seg overalt, og det kan være veldig irriterende og vanskelig å fjerne alt. I vår sponavsugstest skal vi gå gjennom hva du bør tenke på før du bestemmer deg for hvilken maskin du skal kjøpe.

På førsteplass, og dermed den beste sponavsugen, finner vi Metabo Spa 1200. Den har stor kapasitet i beholderen og er svært kraftig. Prisen på denne sponavsugen er relativt lav i forhold til mange konkurrenter, til tross for at den er en så god maskin. Derfor er Metabo Spa 1200 vinneren i vår test.

Markedets tre beste sponavsug for hobbybrukere og profesjonelle

Vi har testet og sammenlignet de tre beste sponavsugene, slik at du skal ha de beste forutsetningene for et rent og sikkert prosjekt.

1. Vinner og best i test ble sponavsug fra Metabo Spa 1200 

Fordeler

 • Stor beholder
 • Filtrerer bort 99% av støv og spon

Ulemper

 • Kun tilgjengelig i én farge

Spesifikasjoner

Mer om Metabo Spa 1200 

Vinneren og best i test av sponavsug er Metabo Spa 1200. Dette sponavsuget har en effekt på 0,55 kW og leveres med en beholderstørrelse på hele 65 liter, noe som gjør at du kan bruke det over lengre tid uten å tømme posen. Det kan brukes med både stasjonære og halvstasjonære trebearbeidingsmaskiner.

Filtermaterialet på dette sponavsuget er klassifisert som L-klasse, noe som betyr at det fjerner 99% av all støv som dannes når du jobber med tre. Denne støvet kan være skadelig å puste inn for mye av. Den har også integrert jording som gir beskyttelse mot elektrostatisk oppladning.

Med hjelp av sine solide hjul og stabile understell kan du raskt flytte sponavsuget til en annen arbeidsplass i verkstedet. Sammen med Metabo Spa 1200 får du også en sugeslange på 100 x 2500 millimeter, en filterpose i nålefilt og en stykke spånsekk. Vi kan varmt anbefale dette sponavsuget som både presterte veldig godt i våre tester og har en rimelig pris.

2. På andreplass kommer sponavsug fra Metabo SPA 1702 W

Fordeler

 • Fungerer med alle trebearbeidingsmaskiner
 • Slag følger med

Ulemper

 • Høy pris

Spesifikasjoner

Mer om Metabo SPA 1702 W

På andre plass i vår sponavsugtest, men først blant premiumproduktene, finner vi Metabo SPA 1702 W. Dette sponavsuget har en effekt på 0,75 kW og leveres med en ekstremt stor beholder på hele 90 liter. Hvis du bruker dette sponavsuget, vil du definitivt kunne arbeide uten avbrudd i lang tid før det er nødvendig å tømme beholderen for spon og støv.

Metabo SPA 1702 W kan brukes med både halvstasjonære og helstasjonære trebearbeidingsmaskiner. Også denne maskinen leveres med L-klassifisert filtermateriale som filtrerer bort 99% av all støv som oppstår under arbeidet. Den har solide hjul og en stabil understell, så du vil ikke ha problemer med å flytte rundt dette sponavsuget i verkstedet.

Slangen som følger med, er 100 x 2500 millimeter, slik at den når ganske langt. Du slipper altså å flytte den rundt hele tiden. Du får også en filterpose i nålefilt samt en sponsekk der all støvet samles. Denne maskinen er veldig bra, men litt vel dyr for en hobby-snekker. Den fungerer perfekt på en arbeidsplass der den er nødvendig daglig.

3. På tredjeplass kommer sponavsug fra LUNA BDC 240

Fordeler

 • Kraftfull sugekapasitet
 • praktisk og effektiv for både profesjonelle og hobbybrukere.
 • Mobilitet og stabilitet
 • 4 hjul

Ulemper

 • Begrenset leveringsalternativer

Spesifikasjoner

Mer om LUNA BDC 240

En av de tingene jeg virkelig setter pris på er den enkle bruken. Hurtigspenningsbåndene gjør det enkelt å bytte ut sponsekken, og med det medfølgende hjulstativet kan jeg enkelt flytte enheten rundt i verkstedet etter behov. Mobiliteten kompletteres av fire hjul på bunnplaten som gir stabilitet under bruk.

Jeg fant også ut at Luna BDC 240 er kompatibel med trebearbeidingsmaskiner med sponstuss 125/100 mm, og det medfølgende tilbehøret, inkludert hjulstativ, filterdeksel, sponsekk, grenrør og strømbryter, gjør den komplett og klar til bruk.

Den eneste ulempen jeg har oppdaget er begrensningen i leveringsalternativer. Produktet leveres kun direkte på dagtid i et separat kolli, og valg som kveldslevering eller henting hos forhandleren gjelder ikke. Dette kan være en utfordring for de som foretrekker mer fleksible leveringsalternativer.

Alt i alt er jeg veldig fornøyd med Luna BDC 240. Den leverer effektivt, er enkel å bruke, og gir meg den sugekapasiteten jeg trenger for å opprettholde et rent og effektivt trearbeidsmiljø.

Kjøpeguide når du skal kjøpe en sponavsuger fra vår best i test – anmeldelse

Det er mange ting du må tenke på før du bestemmer deg for hvilken sponavsuger du skal investere i. Noen mindre funksjoner, men som kan være viktige, inkluderer: sugekraft, størrelse, hvilken type filter den bruker, ledningslengde og hvilke tilbehør du får med maskinen.

Deretter har vi de mer viktige funksjonene som du må være oppmerksom på, som maskinens kapasitet. Har den hjul eller ikke? Hva er lydnivået på maskinen under bruk? Har sponavsugeren justerbar hastighet som du kan sette selv, eller har den bare én effekt? Og sist, men ikke minst, prisen.

Kapasitet

Hvor mye kapasitet en sponavsuger trenger å håndtere, avhenger helt av hva den skal brukes til. Hvis du for eksempel skal bruke den hjemme i hobbyverkstedet ditt, vil du ikke trenge en sponavsuger med høy kapasitet. Det kan være bedre å kjøpe en mindre maskin for å spare penger.

Å ha stor kapasitet på beholderen som samler opp all støv er bra hvis den skal brukes daglig. Da slipper du å tømme maskinen hele tiden og kan jobbe over lengre perioder uten avbrudd. Dette sparer deg ikke bare tid, men også penger på lang sikt.

Finn best i test sponavsug hos oss på Testjakt.no!
Finn best i test sponavsug hos oss på Testjakt.no!

Hjul og lydnivå

Noen sponavsugere leveres med hjul, mens andre ikke gjør det. De uten hjul er vanligvis ment å stå stasjonært. Lyden maskinen produserer varierer avhengig av kvalitet og styrke. Det er helt opp til deg hva du foretrekker. Hvis du ikke har noe imot lyden, trenger du ikke bry deg om det.

En sponavsuger med hjul er enkel å flytte rundt i verkstedet uten at du må bære for mye vekt, noe som er bedre for ryggen. I et hobbyverksted er det perfekt å ha en bærbar sponavsuger som du enkelt kan ta med deg. Hvis du ikke bruker hørselsvern, kan maskinens lyd spille en stor rolle, da det kan påvirke hørselen din negativt.

Justerbar hastighet

Noen sponavsugere leveres med justerbar hastighet der du manuelt kan justere sugekraften i slangen. Hvis du har en bærbar maskin med batteri, er det bra å kunne justere hastigheten slik at maskinen kan vare lenger.

Med variabel hastighet kan du justere sugekraften avhengig av hvor mye materiale den skal suge opp. For eksempel, hvis du kapper mange planker, vil det bli mye spon og støv, og da er det bra å øke hastigheten slik at maskinen kan samle alt.

Pris

Det finnes utrolig mange maskiner fra ulike produsenter i ulike prisklasser på markedet. Her gjelder det å vurdere hvor mye maskinen trenger å takle, og deretter kjøpe en maskin i henhold til formålet. Å kjøpe en altfor dyr maskin med for mye kapasitet er bortkastet penger og er ikke noe vi ville anbefale deg å gjøre.

Kjøp heller den maskinen som kan håndtere det den er ment for. På denne måten får du valuta for pengene. I et hobbyverksted trenger du for eksempel ikke en sponavsuger som er beregnet for store maskiner som brukes i en industriell verksted. Tenk derfor alltid på hva du skal bruke sponavsugeren til før du bestemmer deg for hvilken du skal kjøpe.

Sponavsug – Oppsummering

En sponavsuger er utrolig nyttig å bruke for å redusere spon og støv når du jobber med tre. Uten noe som suger det opp, må du bruke mye tid på å rengjøre verkstedet fra all spon og støv som dannes når du kapper eller sliper tre. Hvis du har noen spørsmål, kan du legge igjen en kommentar i feltet nedenfor.

Vanlige spørsmål om sponavsugere

Hva er egentlig en sponavsuger?

En sponavsuger er en maskin som suger opp det meste av spon og støv som dannes når du jobber med tre. Uten en sponavsuger må du bruke mye tid på å rydde opp.

Når har jeg bruk for en sponavsuger?

En sponavsuger brukes med fordel når du jobber med tre, som ved kapping, boring og sliping. Støvet som dannes er veldig fint og vil legge seg som et lag over alt hvis du ikke bruker noe som suger opp støvet.

Kan jeg bruke en støvsuger som sponavsuger?

Det er mulig å bruke en støvsuger, men du må regne med at den kan bli ødelagt fordi den ikke er konstruert for å håndtere så fint slipstøv i de mengdene som oppstår når du jobber med tre.

Referanser

Test av Anna Hector •  Oppdatert: 25/12/2023 •  9 min

Anna Hector

Jeg heter Anna og jobber som anmelder og tester på Testjakt, du kan kontakte meg på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test