Beste Fuktighetsmåler For Ditt Hjem (Best i Test 2024)

I denne artikkelen skal vi vurdere hvilke fuktighetsmålere som er best i test ifølge vårt testpanel!

En fuktighetsmåler er noe enhver hus eier bør ha. Å få fukt inn i hjemmet kan være ødeleggende da det kan føre til mugg og fuktskader, noe som kan bli en kostbar affære. En fuktighetsmåler kan også brukes for eksempel til å måle mengden fukt i tre før du skal male med fasadefarge på panelet ditt. Fuktighetsnivået bør ligge under 18% for å unngå mugg, sopp eller at panelet rett og slett råtner.

Ved renoveringer er en fuktighetsmåler uvurderlig da du svart på hvitt kan kontrollere “helsen” til vegger, gulv, kjeller og annet. Du kan også bruke en fuktighetsmåler til å måle fukt i veden din. Å fyre med våt ved eller ved med altfor høy fuktighet fører til giftig røyk og mer sot. Det er også ofte vanskelig å få til en god brann, og risikoen for røykinnslipp er stor. Ingenting som verken du eller naboene setter pris på.

Markedets tre beste fuktighetsmålere for hus eiere

Det finnes mange typer fuktighetsmålere, men hvis du skal investere i en slik, er det lurt å gjøre en markedsundersøkelse, og det er akkurat det vi har gjort for deg.

Her på Testjakt kan du nå lese i vår best i test-omtale hvilke som er de absolutt beste fuktighetsmålerne på markedet. Vinneren i vår test ble Protimeter Digital Mini, les gjerne mer om hvorfor i artikkelen.

1. Vinner og best i test ble fuktighetsmåleren fra Protimeter Digital Mini

Fordeler

 • Trenger ikke sendes inn for kalibrering
 • Pinnene som settes inn i materialet etterlater knapt merker
 • Tydelig display

Ulemper

 • Kan ikke brukes på betonggulv

Spesifikasjoner

Mer om Protimeter Digital Mini

Vår vinner i vår beste i test ble fuktighetsmåleren Protimeter Digital Mini. Dette er en funksjonell fuktighetsmåler som enkelt måler fuktighetsnivået i for eksempel tre, da den er kalibrert for dette. Du kan også bruke den på overflater, isolasjon, gips eller masonitt. Ved bruk på andre materialer enn tre, viser den resultatet av den relative tre-fuktighetskvoten, mens den ved bruk på tre viser det faktiske fuktinnholdet.

Protimeter Digital Mini er oppfølgeren til forgjengeren og bestselgeren Protimeter Mini. Fuktighetsmåleren har fått oppdateringer for å forbedre brukervennligheten. Blant annet har den et bedre grepvennlig håndtak i gummi, opplyst LCD-display for enklere avlesning og et forbedret brukergrensesnitt.

2. På andreplass kommer fuktighetsmåleren fra ELMA DT-128M

Fordeler

 • Prisgunstig
 • Perfekt for vegger, tak og gulv
 • Enkel å bruke

Ulemper

 • Ikke laget for å måle fuktighet i tre

Spesifikasjoner

Mer om ELMA DT-128M

I vår beste i test for fuktighetsmålere ønsket vi også å inkludere en fuktighetsmåler som primært er laget for å måle fuktighet i gips, fliser, betong, lettbetong og murstein. Fuktighetsmåleren ELMA DT-128M har en målekule som du enkelt plasserer vinkelrett mot materialet, og på den opplyste skjermen vises fuktighetsverdien.

ELMA DT-128M er den ultimate fuktighetsmåleren som måler ikke-destruktiv overflatefuktighet i byggematerialer. Du kan også bruke den til å avlese fuktighetsnivået i vegger, tak og gulv. Automatisk kalibrering, justerbar alarmgrense, automatisk avstenging, datahold og min/max-verdier er inkludert. Ved levering av fuktighetsmåleren følger det med batterier og en bruksanvisning. En utrolig enkel fuktighetsmåler som virkelig er verdt pengene.

3. På tredjeplass kommer fuktighetsmåleren fra Extech MO55

Fordeler

 • Enkel bruk
 • Fungerer på de fleste material
 • Prisgunstig
 • Lydvarsler for advarsler

Ulemper

 • Manuell kun på engelsk
 • Ingen belysning på skjermen

Spesifikasjoner

Mer om Extech MO55

Vår beste budsjettvinner i testen ble fuktighetsmåleren Extech MO55. Denne fuktighetsmåleren har ikke bare en god pris, men den er også utrolig enkel å bruke. Den har en lydvarsling som piper raskere når den nærmer seg målingen av fuktighet. Du kan enkelt måle fuktighet i både tre, betong, murverk, gips og veggplater.

Dette er den perfekte fuktighetsmåleren som alle huseiere bør ha hjemme for å sikre og forebygge skader. Hvis du kjøper et hus som skal renoveres, vil du ha stor nytte av denne fuktighetsmåleren for å måle gulv, fliser, tak og bak vegger.

Du kan utføre målinger med pigger eller sonder, nærmere beskrivelse av hvilken metode du bør bruke finner du i den medfølgende engelske manualen. Extech MO55 er den mest brukervennlige fuktighetsmåleren i testen vår, til tross for sin rimelige pris gir den svært pålitelige resultater. Den leveres med batterier, har automatisk avstengning og batteri- og målekontroll.

Kjøpeguide – Hva du bør tenke på ved kjøp av fuktighetsmåler

En fuktighetsmåler er noe alle husiere, hjemmefiksere og håndverkere bør ha i sin eie. Fuktskader på vegger, tak og gulv er dessverre vanligere enn man tror. Med et variabelt klima der flere måneder i året er fuktige og kjølige, øker også sannsynligheten for å bli rammet. Å ikke vedlikeholde tømmerpanelen eller huset sitt kan bli kostbart og et stort prosjekt hvis fukt ikke håndteres på et tidlig stadium.

Fra et helsemessig perspektiv er det også viktig å holde øye med fuktighetsnivået og kontinuerlig utføre målinger i hjemmet der det er størst sannsynlighet for at fuktighet trenger inn og forårsaker skader. Å bo i et hus med mugg eller sopp kan være skadelig og direkte farlig for helsen. Vi har nedenfor listet opp noen punkter som kan være nyttige å tenke på ved kjøp av en fuktighetsmåler.

Finn best i test fuktighetsmåler hos oss på Testjakt.no!
Finn best i test fuktighetsmåler hos oss på Testjakt.no!

Måtemetode

Når du velger en fuktighetsmåler, er det bra å undersøke hvilken type måtemetode den aktuelle fuktighetsmåleren bruker. Noen målere fungerer med pigger, mens andre bruker en sensor. Vår budsjettvinner i testen fungerer med begge alternativene. Å utføre målinger av fuktighet med pigger kan etterlate merker, men de gir også de mest nøyaktige verdiene for fuktighetsnivået i materialet, spesielt ved måling på overflaten. En sensor måler dybdeverdien enklere, men har også en bredere feilmargin.

Måleverdier

En fuktighetsmåler har ulike måledybder ved avlesning av fuktighetskvoten. Jo dypere en modell kan måle, desto bedre helhetsbilde får du av hjemmet ditt eller prosjektet ditt.

Den vanligste måledybden på en fuktighetsmåler ligger mellom en dybde på 20 mm og opp til omtrent 45 mm for de mer avanserte modellene.

Varslingssystem på fuktighetsmåleren

For å oppsummere viktige funksjoner, er definitivt varslingssystemet på den valgte fuktighetsmåleren din en av de viktigste. Noen modeller har en varslingslyd som piper ved fuktighet, alternativt en skjerm der måleverdien blinker eller på annen måte indikerer for å gjøre deg oppmerksom på høye nivåer.

Velg en så enkel modell som mulig, da risikoen for feiltolkninger reduseres. Kompliserte funksjoner på fuktighetsmåleren eller vanskelig lesbare beskrivelser øker sannsynligheten for feilaktige avlesninger.

Hvor er fuktskader vanligst?

Du kan oppdage fukt og fuktskader blant annet ved å være oppmerksom på misfarging, lekkasjer, men også ved lukt. Lukten fester seg i klær og interiør, og det kan være både helseskadelig og ubehagelig. Hvis du lar en fuktskade utvikle seg, kan du få problemer med luften og oppleve pustevansker. Hvis det går riktig galt, kan det også påvirke bærende konstruksjonselementer i hjemmet ditt.

Det er vanligst å oppdage fukt i kjellere, krypkjellere og loft. Som huseier er en fuktighetsmåler en av de beste investeringene du kan gjøre for å unngå ubehagelige og kostbare fuktskader.

Referanser

Test av Anna Hector •  Oppdatert: 11/08/2023 •  8 min

Anna Hector

Jeg heter Anna og jobber som anmelder og tester på Testjakt, du kan kontakte meg på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test