Beste Øksene For Ved Og Friluftsliv (Best i Test 2024)

I denne artikkelen skal vi gjennomgå hvilken øks er best i test ifølge vårt testpanel!

I en verden der moderniserte verktøy tar over arbeidsoppgaver, forblir øksen en tidløs og uunnværlig følgesvenn for de som driver med trearbeid, skogbruk og utendørsaktiviteter som friluftsliv og mer. Med riktig øks kan oppgaver som å hugge ved forenkles og bli en glede.

I denne artikkelen tar vi en nærmere titt på tre av de beste øksene som for øyeblikket er tilgjengelige på markedet, hvor balansen mellom tradisjon og moderne innovasjon gjør dem uunnværlige verktøy for alle som verdsetter høykvalitetsarbeid og pålitelighet. Fra ergonomisk design til velprøvd skarphet representerer disse øksene det beste innen sin kategori og er en påminnelse om den tidløse skjønnheten og funksjonaliteten til godt utformede håndverktøy.

1. Vinner og best i test ble øksen fra HULTAFORS KLY SV

Fordeler

 • Smidd for hånd og laget av svensk øksestål
 • Holdbar og en investering for livet
 • Herdeområde som kan slipes uten å påvirke øksens kvalitet
 • Skaft laget av hickory-tre

Ulemper

 • Den grovere varianten er utgått

Spesifikasjoner

Mer om HULTAFORS KLY SV

Denne enestående øksen har sitt opphav i en håndverkstradisjon som går tilbake til 1697 i Sverige. Smidd for hånd og laget av svensk øksestål, har øksen blitt utviklet med omhu og dedikasjon. Ved å bearbeide stålet med mange slag oppnås en tettere struktur, noe som resulterer i en øks som ikke bare er holdbar, men også slitesterk over tid.

Et spesielt markert herdeområde definerer området der øksens egg kan slipes uten å miste sin opprinnelige skarphet og styrke. Dette muliggjør langvarig bruk og forlenget levetid uten å gå på kompromiss med ytelsen.

Skaftet er laget av hickory-tre og har blitt behandlet med linolje. Dette gir ikke bare en estetisk tiltalende finish, men forbedrer også grepet og gir en komfortabel følelse under bruk. Kombinasjonen av det smidde stålet og det nøye utformede skaftet gjør denne øksen til en perfekt balanse mellom tradisjon og moderne innovasjon.

2. På andreplass kommer øksen fra EKA Hatchblade W1

Fordeler

 • Smart hull for fester i håndtaket
 • Ultimat allround-øksen
 • Ergonomisk håndtak
 • Kydex-etui med beltefeste
 • Bare 32 cm lang

Ulemper

 • Litt dyr

Spesifikasjoner

Mer om EKA Hatchblade W1

Øksen HatchBlade W1 fra Eka er som en kompakt og moderne kraftpakke, en moderne versjon av den klassiske øksen. Med en lengde på 320 mm blir den din pålitelige følgesvenn i naturen eller på gården. Denne allsidige øksen passer perfekt inn i alle scenarier, både for vedklyving og eventyr i skogen.

Det ergonomisk utformede håndtaket blir en forlengelse av hånden din, og sammen med den skandinaviske slipingen gjør den klyving og vedhogging til en kunstform. Bladet er skarpt, og smarte løsninger som hullene for fester og det smarte Kydex-etuiet med beltefestet gjør den like praktisk som stilig. Med HatchBlade W1-øksen vil du ha en øks du kan stole på, uansett anledning.

3. På tredjeplass kommer øksen fra FISKARS X-series X7

Fordeler

 • Perfekt for småved eller opptenningsved som skal kuttes
 • Lett vekt på 64 gram, skaft i FiberComp
 • Bæretui inkludert

Ulemper

 • Ikke egnet for kapping av grovere ved

Spesifikasjoner

Mer om FISKARS X-series X7

Fiskars øks X7 er den ultimate følgesvennen både for friluftsliv og hjemmet. Fiskars-øksen er designet for å være smidig og kompakt, og vi må si at den leverer på alle områder. Med sitt ultralette og utrolig holdbare FiberComp-skaft er den klar til å håndtere småved og opptenningsved med letthet.

Og som en kvalitetsgaranti tilbys hele 25 års garanti, og du kan enkelt registrere øksen din på fiskars.com. For å toppe det hele følger det også med et praktisk bæretui, flott når du trenger å ha øksen nær deg.

For deg som søker en kompakt og smidig øks, er Fiskars X7 et virkelig godt valg!

Kjøpeguide – En øks er et must

Å kjøpe en øks kan være en viktig investering, uansett om du planlegger å bruke den til vedkapping, camping eller andre utendørsaktiviteter. Her er en kjøpeguide med punkter å tenke på når du skal kjøpe en øks, samt generell informasjon om økser. En øks er noe du vil ha i mange år, sannsynligvis resten av livet. Velg riktig variant for dine behov!

Definer hvorfor du trenger øksen. Er det for vedkapping, camping, rydding eller andre formål?

Finn best i test økser hos oss på Testjakt.no!
Finn best i test økser hos oss på Testjakt.no!

Hvilken type øks trenger du?

Det finnes ulike typer økser, inkludert klyveøkser, hoggeøkser og snekkerøkser. Velg en økstype som passer best for livet ditt og formålet ditt. Øksens vekt påvirker hvor effektiv den er for forskjellige oppgaver. Tyngre økser gir mer kraft, mens lettere økser er enklere å håndtere.

Lengden på øksens skaft kan påvirke rekkevidden og presisjonen din. Lengre skaft gir mer kraft, men kan være vanskeligere å kontrollere.

Øksens materiale og sikkerhet

Øksehodet og skaftet kan være laget av ulike materialer, som tre, glassfiber eller metall. Valget av materiale påvirker øksens holdbarhet og ytelse. Noen økser har sikkerhetsfunksjoner som beskytter deg mot håndskader, som en beskyttelse over øksehodet. Vurder om du trenger slike funksjoner.

Prisen

Sammenlign priser fra ulike produsenter og butikker. Husk at kvalitet ofte kommer med en høyere pris, men en god øks kan være en langsiktig investering. Alle produktene i vår sammenligning av økser har gode anmeldelser og kommer fra anerkjente merker.

Oppsummering

Ved å lese gjennom vår artikkel har du tatt det første skrittet mot å gjøre et godt informert kjøp. Vårt håp er at du finner den beste øksen for formålet ditt, og at den vil være et pålitelig og sikkert verktøy i lang tid.

Referanser

Test av Anna Hector •  Oppdatert: 01/09/2023 •  6 min

Anna Hector

Jeg heter Anna og jobber som anmelder og tester på Testjakt, du kan kontakte meg på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test