Beste Kapp- og Gjæringssager For Håndverkere (Best i Test 2024)

I denne artikkelen skal vi gjennomgå hvilke kapp- og gjæringssager som er best i test ifølge vårt testpanel!

En kapp og gjærsag er en veldig hendig verktøy å ha i samlingen. Men ikke alle er like gode til alle oppgaver og det er viktig å velge den sagen som passer best til de jobbene som du utfører mest. Samtidig skal den kan brukes til flere oppgaver. Funksjoner, brukervennlighet, støy og pris er viktige egenskaper som testes og måles.

En kapp- og gjærsag er noe du virkelig trenger hvis du ser på deg selv som en hobbysnekker. Sagen er spesielt beregnet til å kappe rette flater i ulike vinkler i lengderetningen. Denne sagtypen er mye brukt til kapping av planke og listverk. Sagens vinkelinnstilling kan endres både verikalt og horisontalt. Sagen skjærer nøyaktige og fine snitt som er nyttig om du skal legge lister rundt for eksempel dører. Den kapper 45 og 90 grader uten problem.

Testjakt er en tjeneste som henter inn og samler data, sammenligner tester som er utført og publiser på internett. Denne informasjonen samles og bakes sammen med brukeranmeldelser som vi finner. Dette gir et rettferdig bilde av hva produktet er i realiteten, og ikke bare på papiret. Testjakt utfører ikke testene selv, men kårer en testvinner basert på den info som fremkommer. Testens formål har som mål å informere og opplyse, snarere enn å kåre vinnere og tapere. Hva er en kapp- og gjærsag og hvordan brukes den? Denne testen legger frem fem ulike kapp- og gjærager med ulike kvaliteter.

1. Vinner og best i test ble BOSCH GCM 8 SJL

Fordeler

 • Dobbel støvavsugning
 • Lasermarkør
 • Mykstart

Ulemper

 • Vekten
 • Størrelsen

Spesifikasjoner

Mer om BOSCH GCM 8 SJL

Bosch sin kapp og gjærsag er godt likt i denne gjærsag test. Sagen er på hele 1600 W med en skjærebredde på 312mm og en skjærehøyde på 70mm. Sagen har lasermarkør for å gjøre sagingen så enkel og presis som mulig. I tillegg er saken utstyrt med en dobbel avsugningskanal for en ryddig arbeidsplass. Prisen på sagen er en av sammenligningens laveste. Vekten på sagen er på 17,3 kilo og målene er 910 x 460 x 410 mm. En sag skapt for en hver hobbysnekker.

Denne kapp og gjærsag er en populær gjærsag best i test. Sagen har blant annet mykstarter. Sagen er i Bosch Proffesional serien og er kompatibel med andre produkter i samme serie, altså den blå serien. Sagens batteri og lignende er dessverre ikke kompatibel med den grønne serien. Bosch GCM har et dybdeanslag for notsnitt og skråskjæreinstilling med en intuitiv lås på siden. Det kan oppleves vanskelig å kappe store og lange materialer, i denne sagen har du innebygde bærearmer for å hjelpe deg med lange materialer.

2. På andreplass kommer BOSCH GCM 8 SDE

Fordeler

 • Innebygd laser
 • Skråskjærinstilling
 • Variabelt turtall og tosidig helningsmulighet

Ulemper

 • Vekt
 • Størrelse

Spesifikasjoner

Mer om BOSCH GCM 8 SDE

Denne er en av markedets beste gjærsag. Med denne kapp og gjærsag er muligheten mange. Sagen er på 1600 W, med skjærebredde på 312mm og skjærehøyde på 70 mm. Bosch sin gjærsag er utstyrt med et variabelt turtall, en tosidig helningsmulighet og dobbel støvavsugningkanal. Med dette har du alltid en ren og pen arbeidsplass. Den er også utstyrt med en lasermarkør, denne kan du bruke til å tydelig markere sagsnittet og utføre nøyaktige kapp. Prisen på sagen er noe dyrere enn de andre sagene som er sammenlignet.

Denne kapp og gjærsag veier 18,5 kilo. Målene på sagen er 916 x 460 x 410 mm. Også denne sagen er en del av Bosch sin Professional-serie, den blå serien. Denne sagen er altså kompatibel med andre verktøy i denne serien, men ikke kompatibel med verktøy i andre Bosch-serier. Sagen er skapt for å gjennomføre et presist stykke arbeid med sin innebygde laser. Skjæringsbredden og skjæringshøyden gjør det til en sag du bør ha i verktøysparken din. Den har også variabelt turtall og en tosidig helningsmulighet.

3. På tredjeplass kommer Metabo KGS 216

Fordeler

 • Lett
 • Laser og LED-lys

Ulemper

 • Litt lavere Watt
 • Ikke dobbelt sponavsug

Spesifikasjoner

Mer om Metabo KGS 216 M

Dette er en suveren kapp og gjærsag. Av testene vi har sammenlignet er dette en av de rimeligere sagene. Den er ikke noe dårligere av den grunn. Sagen er på 1500 W og har en maks snittbredde på 305/205mm og en maks snittdybde på 65/36mm. Som de andre sagene som er sammenlignet tilbyr også denne snittlaser og LED-lys for belysning av snittpunktet, for et sikkert og presist kapp. Metabo sin kapp- og gjærsag er elektrisk med en trekkfunksjon for brede arbeidsstykker. Liten og lett, og kan enkelt bæres med en hånd.

Denne kapp og gjærsag ser ved første øyekast ikke ut som all verden, men leverer varene. Den har et sponavsug med en integrert trakt som raskt kvitter seg med sponavfall. Innstilling av de vanligste vinklene gjøres raskt og presist med denne sagen. Linjen du ønsker å kappe markeres med laser, og et integrert LED-lys belyser snittpunktet. Om ønskelig kan saghodet vippes mot venstre for ekstra vinkel for baksnitt. Sagen har også en enkel sagbladveksel og en spindellås for å beskytte deg som bruker sagen.

4. På fjerdeplass kommer DEWALT DWS777

Fordeler

 • Kraftig motor
 • XPS sagelinjesystem

Ulemper

 • Vekt
 • Støynivå

Spesifikasjoner

Mer om DEWALT DWS777

Denne kapp og gjærsag er særdeles kraftig og er på hele 1800 W, den er også utstyrt med en 216 mm klinge for en sagdybde på 63mm. Sagens varemerke er hvor kraftig den er, og den har hele 6300 omdreining per minutt. Vekten på denne kapp- og gjærsagen er på 14,0 kilo, mens størrelsen er 550 x 490 x 590 mm. I motsetning til de andre sagene har denne en Airlock-kompatibel støvport, som effektivt renser sageområdet. Det bakre anlegget kan justeres for bedre materialstøtte.

Du kan varierer mellom mange forhåndsinnstillinger. Denne kapp og gjærsag ar faste gjæringsposisjoner ved 15, 22,5, 30, 45 grader, og en hurtikobling opp til 50 grader. Designet er kompakt med interne glidestenger for stor sagekapasitet, designet er forbedret og oppdatert for den moderne bruker. Sagen har også et nytt håndtaksgrep for frigjøring av saghodet. Dewalts gjæringssag har et XPS sagelinjesystem, dette gir en rask og nøyaktig saging samtidig som det lyser opp arbeidsstykket. Den kraftige motoren gjør at denne sagen håndterer saging i alle materialer.

Hva skal du ser etter ved kjøp av gjæringssag?

Hvordan du velger det beste produktet er svært individuelt. Folk er forskjellige, og har derav forskjellige krav. Hva du skal bruke sagen til påvirker hvilken sag som passer deg best. Skal du kappe stort og tungt materiale bør du kanskje ha en kappsag med litt større motor. Har du planer om å kappe mye bør du kanskje ha en sag med støvavsuger. De ulike kappstørrelsene og kappvinklene avgjører naturlig nok også hvilken sag som passer deg.

Kraftig nok motor til ditt bruk

En ting som varierer hos kapp og gjærsag er hvor kraftig motorene deres er. Jo kraftigere enn gjæringssag er, jo større og mer omfattende kapp kan den gjennomføre. Derfor må du være obs på at sagen din er kraftig nok til å gjennomføre det arbeidet du ønsker. Skal du kappe et annet materiale enn treverk er du i alle fall avhengig av en kapp- og gjærssag med stor nok motorkraft.

Finn best i test kapp- og gjæringssager hos oss på Testjakt.no!
Finn best i test kapp- og gjæringssager hos oss på Testjakt.no!

Integrert laser eller ikke

Skal du kappe mye vil du fort oppdage at det er lett å slurve litt. En blyantstrek er ikke alltid like presis, og alle er ikke like stødige på hånden. Med en integrert laser vil du garantert få presise kapp. Det kan fort være dyrt med materiale, og derfor er det unødvendig med upresist kapp som du kanskje må kaste. Med hjelp av laser kan du unngå dette.

Bør den ha støvavsuger?

Det er ulikt hvor vidt en kapp og gjærsag har en støvavsuger. Noen sager har doble støvavsug, mens andre ikke har i det hele tatt. Ser du for deg at du skal være en aktiv hobbysnekker bør du med fordel skaffe deg en sag med støvavsug. Den suger inn alt sponavfall og du vil ha en ryddig kappestasjon. Det kan fort bli uoversiktlig og uryddig om det flyr rundt restespon.

Oppsummering av kapp og gjærsag

I denne sammenligningen har vi sett på fem ulike kapp og gjærsag. Det er bare innhentet informasjon av eksterne tester og informasjonen fra dem er smeltet sammen til det her. Formålet med denne sammenligningen er å informere deg der ute hva en kapp- og gjærsag er, og hva den kan brukes til. Om noe er uklart eller du skulle lure på noe kan du bare kommentere under.

Fellesnevnere for alle de fem kapp og gjærsagene som er sammenlignet er at prisskillet ikke er så stort. Motorkraften til de forskjellige sagene låg på 1400-1500 W, sett bort i fra den kraftige DWS777 Dewalt Kapp- og gjæringssag. Skal du sette i gang med et oppussingsprosjekt hjemme hvor lister skal kappes og kuttes er en av de fem sagene som er sammenlignet her ypperlig. Vi er alle forskjellige og du vet selv best hvilken sag du trenger.

Referanser

Test av Anna Hector •  Oppdatert: 25/12/2023 •  10 min

Anna Hector

Jeg heter Anna og jobber som anmelder og tester på Testjakt, du kan kontakte meg på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test