Beste Hagepumpene For Din Hage (Best i Test 2024)

I denne artikkelen skal vi gjennomgå hvilke hagepumper som er best i test ifølge vårt testpanel!

En hagepumpe er en effektiv og for mange uunnværlig hjelp når det gjelder å transportere vann fra ett sted til et annet i hagen din. Dette kan dreie seg om regntønner, en egen brønn på tomten din eller en sistern. Med hjelp av en hagepumpe kan hagen din, trærne, bedene og grønnsakshagen din vannes effektivt med eksisterende brønn- eller regnvann. Eller hvorfor ikke bruke den til å tømme bassenget? Smart gjenvinning! Som huseier trenger du derfor ikke å bruke dyrt kranvann, samtidig som du gjør en innsats for miljøet. Det finnes altså mange grunner til å se nærmere på hagepumper! Vinneren i vår test ble hagepumpen/bevanningpumpen fra Metabo P 4000. I testen nedenfor har vi samlet anmeldelser og informasjon om de beste bevanningpumpene på markedet. Vi håper dette vil hjelpe deg med å ta det beste valget for deg og dine behov!

1. Vinner og best i test ble hagepumpen fra Metabo P 4000

Fordeler

  • Vedlikeholdsfri motor
  • Lydløs

Ulemper

  • Ikke egnet for kontinuerlig drift

Spesifikasjoner

Mer om Metabo P 4000

Vår vinner, Metabo P 4000 bevanningpumpe, brukes for pumping av rent vann som brønn- og regnvann. Den er egnet som hagepumpe for kunstig vanning i hager, som sirkulasjonspumpe, for tømming av bassenger, vanntønner eller hagedammer. Kondensatormotoren i pumpen er vedlikeholdsfri og har overbelastningsbeskyttelse som forhindrer overoppheting av motoren. Pumpen er ikke beregnet for kontinuerlig drift, men er utstyrt med en glidringsforsegling som tillater lengre driftstider. Den kan derfor fint kjøres om natten for for eksempel vanning av plener.

En stor fordel er at pumpen er relativt stille. Gummiføttene i kombinasjon med at pumpen nesten ikke vibrerer gjør at den kan brukes i hagen om natten, eller når familien er hjemme om dagen, uten å forstyrre noen. Pumpen har en praktisk håndtak som gjør den enkel å flytte på. Vinneren i vår test av bevanningpumper har tre års garanti. Kjøpet inkluderer gjengesikringstape som gjør det enkelt å koble annet utstyr til pumpen. Legg merke til at pumpen er ment for bruk i tørt vær og bør ikke utsettes for regn eller oppbevares på fuktige steder.

Metabo P 4000 har kapasitet til å forsyne opptil tre vannspredere samtidig med vann. Pumpen har mange funksjoner som gjør den brukervennlig og fleksibel. Blant annet har den en separat påfyllingsåpning som gjør at pumpen er enkel å starte, slik at du raskt kan komme i gang med vanningen. Pumpen har også frostbeskyttelse i form av en vannutløpsskrue. Effekten er på 1100 W og maksimal kapasitet er 4000 l/t.

2. På andreplass kommer hagepumpen fra Metabo P 9000 G

Fordeler

  • Med garanti
  • Høy kapasitet

Ulemper

  • Lager en del lyd

Spesifikasjoner

Mer om Metabo P 9000 G

Hvis du syntes vår testvinner var en virkelig god løsning, men trenger en med større kapasitet, bør du definitivt se nærmere på Metabo P 9000 G! Dette er en hagepumpe fra samme merke som i utgangspunktet er konstruert på en lignende måte. Forskjellen er at den er i stand til å fordele vann til hele seks vannspredere samtidig. Effekten på 1 900 W og maksimal kapasitet på 9 000 l/t gjør den perfekt for deg med store områder som skal vannes, eller for deg som raskt og enkelt vil kunne tømme bassenget for rengjøring.

P 9000 G er ikke beregnet for kontinuerlig drift og egner seg heller ikke som trykkforsterker. Maksimalt trykk er 5.1 bar, og hvis pumpen kobles til en allerede trykkbelastet vannledning, er det viktig å supplere med en trykkregulator. Pumpens pumpkapasitet er likevel høy og klarer en løftehøyde på 51 meter, noe som betyr at du kan hente vann fra dype brønner ved behov. Vannpumpen er utstyrt med et ergonomisk håndtak som gjør den transportabel til tross for dens 25 kilo.

P 9000 G kan kobles til regnvannstanker, brønner og lignende steder hvor bruksvann er tilgjengelig. På denne måten slipper du å bruke kranvann til vanning og vanntilførsel til ulike formål. Siden maskinen er kraftigere enn vår beste i test-vinner, har den også høyere lydnivåer. Men med en lydeffektsnivå på 85.4 dB og en lydtrykksnivå på 73 dB, er det likevel lavt nok til at du uten problemer kan bruke den når du er hjemme eller uten å bekymre deg for å forstyrre andre i nabolaget.

3. På tredjeplass kommer hagepumpen fra Gardena 4700/2 Inox Auto

Fordeler

  • Portabel
  • Prisgunstig

Ulemper

  • Kun for vanntønner

Spesifikasjoner

Mer om Gardena 4700/2 Inox Auto

Vårt budsjettalternativ Gardena 4700/2 Inox Auto er perfekt for deg som ønsker en praktisk hagepumpe som gjør det mulig å bruke vannet i hagestønnen til vanning. For de som ønsker å utnytte regnvann, er dette en perfekt og solid vannpumpe utviklet med brukervennlighet og funksjonalitet i tankene. Pumpen har en kapasitet på 4 700 l/t ved normalt trykk på 2,3 bar. Pumpen er enkel å bruke uten unødvendige tekniske finesser som kan gjøre betjeningen komplisert for de som ikke er teknisk anlagt.

Gardena 4700/2 Inox Auto er svært enkel å håndtere takket være det patenterte teleskopiske aluminiumsrøret som enkelt kan justeres til riktig høyde for vanntønnen din. Med pumpen kan du enkelt lede vannet ut av tønnen uten å bekymre deg for søl eller klemte vannslanger. Om vannstrømmen skal justeres eller stoppes, kan dette gjøres via den medfølgende reguleringsventilen. Pumpen er enkel å flytte på grunn av et ergonomisk håndtak på siden, og den kan også løftes i teleskoprøret.

Gardena 4700/2 Inox Auto har en automatisk avstengningsfunksjon som slår seg av når beholderen er tom for vann. Du trenger derfor aldri bekymre deg for tørrkjøring som kan skade pumpen. Den har også en innebygd filter som hindrer tilkoblede vanningssystemer fra å bli utsatt for skitt som kan forårsake skade innvendig. Filteret er enkelt å ta ut for jevnlig rengjøring. Den er også utstyrt med en automatisk manometerbryter som justerer det aktuelle vannbehovet. Dette betyr at pumpen kan brukes i kombinasjon med en vanningstimer for de som foretrekker det.

Slik velger du en hagepumpe – Kjøpeguide

For noen som er interessert i å kjøpe en hagepumpe, men som ikke har spesielt mye kunnskap om emnet, kan det føles overveldende med all den tekniske informasjonen man må sette seg inn i. Det finnes en rekke ulike modeller, merker og funksjoner, og det kan være vanskelig å vite hva man skal se etter. Derfor har vi satt sammen en grundig kjøpeguide som vil gi deg all den informasjonen du trenger for å kunne kjøpe en god hagepumpe.

Det som først og fremst er viktig å se på, er de tre såkalte “t-ene”: transporteffekt, transportmengde og transporthøyde. Det handler altså om å forstå hvor mye kapasitet en pumpe har til å skvise ut vann, fra hvilken dybde pumpen må kunne hente vann, og hvor mye vann den kan pumpe ut i timen. Andre egenskaper som det er bra å se etter, kan du også lese om her nedenfor.

Flere bruksområder

En god hagepumpe skal selvfølgelig dekke dine behov, og det er viktig å sjekke om de tekniske spesifikasjonene oppfyller kravene for den oppgaven pumpen skal utføre. Hvis du er huseier, har en parsellhage eller en stor grønnsakshage, kan det hende at behovene dine utvider seg over tid. I den sammenheng kan det være en god idé å ha i bakhodet at bruksområdet kan utvides. Å investere i en pumpe som kan håndtere mer enn det du trenger akkurat nå, kan derfor være smart.

På denne måten unngår du å investere i en helt ny hagepumpe hvis nye behov skulle oppstå i fremtiden. For de som hovedsakelig ønsker en pumpe for å tømme bassenget, kan det være lurt å forsikre seg om at det er mulig å koble til for eksempel vannsprinklere hvis behovet skulle oppstå. En god hagepumpe bør også helst kunne håndtere henting av vann fra ulike kilder. Hvis vannet skal hentes fra en dyp brønn, er det viktig å sjekke pumpens kapasitet.

Finn best i test hagepumper hos oss på Testjakt.no!
Finn best i test hagepumper hos oss på Testjakt.no!

Tilbehør og forsikring

Ved levering til hjemmet er det selvfølgelig alltid foretrukket at pumpen kan tas i bruk umiddelbart uten at tilbehør og ekstra verktøy må kjøpes først. At alle relevante tilbehør følger med ved kjøpet er avgjørende. Mange pumpeprodusenter inkluderer ting som gjengesikringstape, ekstra rengjøringsfiltre og mer. Selvfølgelig skal det også følge med en strømkabel i kjøpet, men det er alltid lurt å dobbeltsjekke dette. Noen ganger kan nettledningen også være ganske kort og må kanskje byttes ut med en lengre.

En forsikring fra produsenten bør inkluderes ved kjøp av denne typen utstyr. Informasjon pleier å være tilgjengelig på selskapets nettside. Dette gjør det enkelt å erstatte ødelagte deler eller få hjelp hvis pumpen ikke fungerer som den skal. Ofte må du registrere deg på selskapets nettside for å kunne dra full nytte av forsikringen. Selv om du har en hjemforsikring, er det viktig å sjekke dette, da egenandelen vanligvis er høyere enn selskapets forsikring for pumpen.

Lagring og vedlikehold

En god hagepumpe bør også kunne lagres på en praktisk måte når den ikke er i bruk. Det er bra hvis nettledningen kan kobles helt ut slik at den kan rulles sammen og oppbevares på en beskyttet måte. Dette er også gunstig med tanke på kostnader hvis ledningen skulle bli ødelagt. Da er det bare å kjøpe en ny. Hvis ledningen er fastmontert i pumpen, må du sannsynligvis bytte ut hele pumpen bare fordi ledningen er ødelagt.

Pumpen bør også ha gummiføtter av noe slag slik at den kan stå stødig på en jevn overflate når den ikke er i bruk. En hagepumpe må være enkel å bytte filter på, helst uten ekstra verktøy som skrutrekker eller umbrakonøkkel. Det beste er hvis du bare kan åpne en luke der du enkelt kan bytte det skitne filteret med et nytt. Et vedlikeholdsfritt pumpehus av støpejern eller aluminium er det aller beste.

Ergonomi

Selv om man vanligvis ikke trenger å flytte eller bære rundt på en hagepumpe på samme måte som mange andre hageverktøy, er det likevel viktig at en vannpumpe av denne typen er utstyrt med komfortable håndtak. En hagepumpe veier vanligvis mellom 15-30 kg, så ergonomi og plassering av håndtakene er viktige. Håndtakets konstruksjon kan se forskjellig ut – noen ganger er det støpt fast i pumpehuset, og i noen tilfeller skrus det på.

For pumper utstyrt med teleskoprør beregnet for vanntønner, bør røret være konstruert sterkt nok til å kunne løftes i røret. Ellers blir det altfor brysomt å plassere pumpen ved siden av tønnen og plassere røret over kanten. Vår budsjettvinner i testen er av en slik modell, og på den kan du for eksempel velge om du vil løfte pumpen i røret eller i det medfølgende håndtaket på pumpehuset. En perfekt løsning!

Vanlige spørsmål og svar om hagepumper

Hva er egentlig en hagepumpe?

En hagepumpe er en innretning som er beregnet for å transportere vann fra en oppsamlingsbeholder eller brønn og fordele det over et spesifikt område. En hagepumpe kan også brukes til å tømme bassenger eller forsyne dryppsystem med vann. Hagepumper er vanligvis laget av slagfast plast, støpejern og/eller aluminium.

Hvor mye veier en hagepumpe?

En hagepumpe kan veie alt fra 15 kilo og oppover. De er sjelden så store at de ikke kan flyttes i det hele tatt, men er ofte utstyrt med håndtak slik at de kan løftes opp på en trillebår eller lignende for en enklere forflytning.

Kan en hagepumpe brukes til å sirkulere vann i en dam?

En vanlig hagepumpe er kun beregnet for å pumpe vannet fra en kilde til en annen. Av og til er det også mulig å sirkulere rent vann med den. En pumpe av denne typen kan ikke senkes ned under vann. Da trenger du en såkalt nedsenkbar pumpe.

Hva koster en god hagepumpe?

En hagepumpe trenger ikke å være en stor investering. Det er vanligvis mulig å finne virkelig gode hagepumper for under 2 000 kroner. Trenger du en liten, enkel variant til en vanntønne, finnes slike tilgjengelig for ca. 500-1 000 kr. En svært vel verdt investering med andre ord!

Referanser

Test av Anna Hector •  Oppdatert: 24/08/2023 •  12 min

Anna Hector

Jeg heter Anna og jobber som anmelder og tester på Testjakt, du kan kontakte meg på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test