Beste Støpejernsgryten For Deilig Matlaging (Best i Test 2024)

I denne artikkelen skal vi gjennomgå hvilke støpejernsgryter som er best i tester ifølge vårt testpanel!

En støpejernsgryte er den perfekte gryten for å lage god mat. Den er kjent for sin lange levetid og den utsøkte aroma som maten får. En jerngryte er som regel laget i et tungt, slitesterkt materiale. Den gir god varmefordeling, og holder varmen lenge.

En støpejernsgryte er en investering i matglede, og den behøver ikke å koste en formue. Den er en allsidig gryte, og egner seg like godt for hobbykokken som til avansert matlaging. Disse grytene kan brukes til nesten alt – til og med å bake brød.

1. Vinner og best i test ble Staub La Cocotte støpejernsgryte

Fordeler

 • Praktisk lokk med unik struktur
 • Emaljering av høy kvalitet

Ulemper

 • Litt høyere enn de andre grytene

Spesifikasjoner

Mer om Staub La Cocotte støpejernsgryte

Staub er en meget anerkjent leverandør av støpejernsgryter. La cocotte støpejernsgryte er produsert i emaljert støpejern, og den fungerer derfor like godt i ovnen som på induksjonstopp. Gryten er av høy kvalitet. Den har flere lag med emalje som gjør at den er solid og at den har lang levetid.

Denne allsidige gryten egner seg godt til store porsjoner. La Cocotte støpejernsgryte er en gryte som med sin kombinasjon av støpejern og emaljering gjør at du oppnår en jevn varmefordeling i hele gryten. Gryten har et praktiske lokk som gjør at all damp faller ned i maten igjen.

2. På andreplass kommer Kitchen Craft MasterClass Gryte

Fordeler

 • Lett å håndtere
 • Tåler oppvaskmaskin

Ulemper

 • Tåler kun varme opp til 200 grader

Spesifikasjoner

Mer om Kitchen Craft MasterClass Gryte

Kitchen Craft Masterclass er produsert i støpt aluminium, men gir den samme effekten som beste støpejernsgryte. Den har samme funksjonalitet, men er lettere å håndtere. Gryten har et stilig design og en praktisk utforming, og den tåler alle ovnstyper inklusiv induksjonstopp. Den brukes i stekeovner opp til 200 grader.

I støpejernsgryte test ser vi på flere forskjellige gryter med ulike finisher. Kitchen Craft Masterclass sin gryte har en ripebestandig finish med et to lags non-stick belegg. Dette gjør at ingenting brenner fast i gryten. Selve gryten leveres med et praktisk lokk, og den kan vaskes i oppvaskmaskin.

3. På tredjeplass kommer Satake Støpejernsgryte

Fordeler

 • To dekorative lokk
 • Produsert i rent støpejern

Ulemper

 • Noe liten

Spesifikasjoner

Mer om Satake Støpejernsgryte

Satake Støpejernsgryte er en lekker gryte fra Satake. Den har et rustikt design som forbindes med de store støpejernsgrytene som pleide å henge over åpen ild. Den er laget i rent støpejern slik at den fungerer like godt i stekeovnen som den gjør på komfyren.

Denne nostalgiske gryten levers med to forskjellige lokk. Det ene lokk er i dekorativ tre som gjør seg godt på bordet, mens det andre lokket er et praktisk ovnssikkert glasslokk. Dette er en støpejernsgryte du vil ha glede av i årevis dersom du behandler den riktig.

4. På fjerdeplass kommer Fiskars Brasseri støpejernsgryte

Fordeler

 • Tåler høye temperaturer
 • Ru overflate som gir perfekt stekeskorpe

Ulemper

 • Må vaskes for hånd

Spesifikasjoner

Mer om Fiskars Brasseri støpejernsgryte

Fiskars Brasseri støpejernsgryte er svaret på den klassiske og tradisjonelle svarte støpejernsgryten. Dette er en gryte som er produsert for å tåle ekstrem høy varme. Gryten har en ru overflate inne i gryten, og kombinert med høy varme egner den seg spesielt godt for å få frem en optimal stekeskorpe.

Fiskars Brasserie støpejernsgryte kan brukes på alle koketopper så vel som induksjonstopper. Gryten er laget i støpejern belagt av en porselensemalje som beskytter gryten mot rust og også gjør det enkelt å vedlikeholde. Denne gryten tåler bruk av metallredskap, og temperatur i stekeovn opp til 280 °C. Gryten må vaskes for hånd.

5. På femteplass kommer Denby Pavillion Rund Støpejernsgryte

Fordeler

 • Like funksjonell på komfyren som flott på bordet
 • Tåler høye temperaturer
 • Kan brukes i stekeovn

Ulemper

 • Mangler praktiske håndtak

Spesifikasjoner

Mer om Denby Pavillion Rund Støpejernsgryte

Denby Pavillion sin støpejernsgryte har et elegante design. Gryten har en matt finish, og den er så lekker at du kan ta gryten rett fra ovnen og sette inn på bordet. Støpejernsgryter holder godt på varmen og sørger for at maten ikke blir kald mens den blir servert.

Støpejernsgryten fra Denby tåler alle typer komfyrer inklusive induksjonsplater og stekeovn. Den kan også brukes over åpen ild ute dersom det skulle være et ønske. Dette er en støpejernsgryte som også fungerer perfekt til retter som hvor du ønsker gratinering Gryten bør vaskes for hånd.

Kjøpguide – Velg en god støpejernsgryte

Det finnes en mengde modeller støpejernsgryter på markedet. De kommer i mange prisklasser og med ulike type finish. Det er viktig å tenke på hva du ønsker med gryten, og om du for eksempel vil ha muligheten til å bruke den også i ovnen.

Er du mest opptatt av å ha en gryte som er lett å ta direkte fra komfyren og sette på bordet, skal du kanskje se mer på design og praktiske detaljer. Skal den kunne brukes i ovnen bør den være av rent støpejern.

Høy kvalitet

En støpejernsgryte må ha høy kvalitet. I matlagning er det viktig at de grytene vi velger holder den kvaliteten de lover. Slik kan grytene brukes på de riktige måtene. Når vi snakker om en støpejernsgryte snakker vi også fort om å tåle høye temperaturer.

En støpejernsgryte er en liten investering selv om den ikke nødvendigvis er blant de dyreste. Grytene bør derfor holde en viss kvalitet som gjør at de skal vare i mange år. De skal også måtte tåle forskjellige bruksområder som forventes av en slik gryte.

Finn best i test støpejernsgryte hos oss på Testjakt.no!
Finn best i test støpejernsgryte hos oss på Testjakt.no!

God funksjonalitet

En støpejernsgryte skal være et godt hjelpemiddel i matlagningen og det er derfor viktig at den er lett å bruke. Gryten skal være allsidig, tåle høy varme, og gi mulighet til å lage mange forskjellige retter.

En god støpejernsgryte skal gi en god varmefordeling på maten. Gryten skal også kunne holde lenge på varmen. Er den i tillegg dekorativ, er det praktisk å bare kunne sette gryten direkte inn på bordet.

Fleksibilitet

Det gode med å ha en støpejernsgryte i huset, er at du har en gryte som kan brukes til nesten alt du måtte ønske å lage. Har du først fått en støpejernsgryte i huset kan du ikke være foruten.

En støpejernsgryte skal kunne brukes til å lage ulike gryter, supper, steke kjøtt eller fisk. Gryten bør være pen å se på slik at den enkelt kan settes direkte på bordet når du så skal servere maten.

Når trenger du å bruke en støpejernsgryte ?

En støpejernsgryte er et utrolig hjelpemiddel når du skal lage mat. Ulike støpejernsgryte best i test har alle sine spesielle fordeler. De er enkle å bruke, og kan stort sett brukes på alle type komfyrer og noen av dem også i stekeovn.

En støpejernsgryte er perfekt å bruke når du for eksempel skal lage en gryterett. Da kan du brune kjøttet direkte i gryten å så putte i de andre ingrediensene etter hvert. Den passer også bra hvis du ønsker å gratinere maten du har laget.

Referanser

Test av Anna Hector •  Oppdatert: 12/05/2023 •  8 min

Anna Hector

Jeg heter Anna og jobber som anmelder og tester på Testjakt, du kan kontakte meg på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test